Casa Constantin C. Nottara

Bulevardul Dacia nr. 105, sector 2, București

Fenomenul deco-modernist bucureștean s-a manifestat prin compoziții estetice variate, care au contribuit la conturarea arhitecturii capitalei în plină efervescentă constructivă a anilor 1930 . Mise-en-scène-ul s-a produs de multe ori în locuri cu mulți potențiali spectatori, pentru a marca intersecții importante sau a contribui la dorința de reprezentativitate a marilor bulevarde – așa cum se întâmplă și cu imobilul de pe Bulevardul Dacia, nr. 105. Proiectat în 1931 de arh. Victor Ștefănescu, acesta a aparținut lui Constantin C. Nottara, Constantin I. Nottara și familiei și a funcționat până nu demult drept casă memorială, fiind înscris, de asemenea, pe Lista Monumentelor Istorice 2015 (cod LMI B-II-m-B-18550).

Pe chipul arhitectural al imobilului, arătat străzii dintr-o unică direcție, se întâlnesc stilizări geometrice, forme epurate și esențializate, peste care se suprapun ornamente de inspirație Art Deco. Fascicule de raze, cercuri, linii, cadrane apar în feroneriile decorative care se joacă simetric pe ușile masive de intrare, pe gardul coborât, făcând mai apoi un salt vertical amplu pe tot vitrajul casei scării. Profilurile (mulurile) liniare urmează un traseu orizontal și vertical care șerpuiește la unghi drept pe volumul ieșit ușor în consolă, creând iluzii optice geometrice prin jocul de planuri intersectate. Cornișa intermediară cu denticuli taie viguros componența fațadei unice.

Privind felul în care se alcătuiește silueta casei după măsură modernistă temperată, vedem subliniate cu linii tari retragerile, consolele, balcoanele, intrările, golurile – toate contribuind la înnobilarea prezenței arhitectural-urbane a casei Nottara.

Andreea Mihaela Chircă