Casa Dinu Bădescu

Str. Spiru Haret nr. 16, sector 1, București

„Casa de pensii a teatrelor naționale și operelor române” este înscris pe placarea cu piatră a fațadei imobilului care se orientează monumental prin verticalitatea coloanelor stilizate către strada General Berthelot și neutru dar ordonator prin repetitivitatea golurilor către strada Spiru Haret.

Arhitectura preia direcțiile acestor două străzi care nu se întâlnesc într-un unghi drept și adaugă rigoare acestei intersecții cu geometrie neregulată. Repetiția consecventă, simetria, orizontalitatea ca fundal și verticalitatea ca prezență accentuată sunt utilizate pentru a ierarhiza fațadele. Gradarea se realizează dinspre scara mai mică a fațadei de pe strada Spiru Haret către scara mai mare și reprezentativitatea orientării către strada General Berthelot.

Creșterea dimensională în trepte a volumelor susține aceste ierarhii și se realizează prin retragerile succesive ale planurilor fațadelor la nivelurile superioare. Placările cu piatră întăresc caracterul monumental și ordonator al clădirii în țesutul urban. Stereotomia plăcilor din piatră susține direcționarea orizontală fiind atent corelată amplasării și proporțiilor ferestrelor care la rândul lor prin repetiție întăresc orizontalitatea compoziției.

Piatra cu o cromatică mai închisă marchează prin contrast cu cea luminoasă, soclul și stabilitatea fațadei monumentale precum și ancadramentul accesului de pe fațada secundară, mai discretă.