Grigore Constantinescu

Muzicolog, critic muzical și profesor, Grigore Constantinescu s-a născut pe 5 decembrie 1938 la București. A studiat la Universitatea de Muzică din capitală în perioada 1956-1962 și a urmat cursuri de perfecționare la Monte Carlo, Budapesta și Weimar. În 1976 a obținut titlul de Doctor în Muzicologie în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Grigore Constantinescu și-a început activitatea ca redactor la Editura Muzicală (1962) și revista Muzica (1964). În 1967 a devenit cadru didactic în cadrul Conservatorului din capitală (astăzi Universitatea Națională de Muzică București), unde a format numeroase generații, iar din 1995 a fost și conducător de doctorat.

Grigore Constantinescu a fost Director General al Corului Naţional de Cameră „Madrigal”, membru al Consiliului de conducere al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR), membru fondator al fundațiilor „Remember Enescu” și „Ionel Perlea”. A fost Președinte fondator al Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor din România (din 1990) și a organizat numeroase festivaluri și concursuri.

Prolifica sa activitate muzicologică însumează sute de articole, cronici, interviuri, recenzii de carte sau disc și 55 de volume, printre care se numără Splendorile Operei, dictionar de teatrul liric, O istorie a muzicii în pași de dans, Patru secole de lied, Patru secole de operă, O călătorie prin istoria muzicii, Muzica, nimic mai simplu și numeroase monografii dedicate unor interpreți și compozitori. Grigore Constantinescu a fost de asemenea un foarte apreciat autor de emisiuni muzicale de radio și televiziune.

A fost distins cu Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (1979, 1989, 1997, 2000, 2007, 2011), Premiul Academiei Române pentru volumul Muzica, nimic mai simplu (2010), Ordinul „Meritul Cultural în grad de Ofițer” acordat de Președintele României (2011) și a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi (2015).

Grigore Constantinescu s-a stins din viață pe 21 ianuarie 2020.

 

Andreea Kiseleff