Casa Mihail Arnăutu

Str. Ion Ghica nr. 3, sector 3, București

Imobilul de locuințe colective de pe strada Ion Ghica nr. 3 este o clădire de front în țesutul urban dens central bucureștean. Arhitectura își asumă acest rol de fundal prin neutralitatea expresiei arhitecturale, o neutralitate căreia însă nu îi lipsește rafinamentul.

Parterul urban este continuat pe înălțime cu o succesiune repetitivă de elemente verticale opace care corespund tramei structurale a clădirii și definesc o serie de benzi verticale mai transparente alcătuite din suprapunerile ferestrelor. Tipul de fereastră este aproape identic pe toată fațada, unificând arhitectura acesteia. Rafinamentul acestor goluri constă în legătura dintre vitrajul fără parapet opac, balustrada metalică decorativă, micile retrageri ale profilaturilor și mascarea în spatele fațadei a rulourilor jaluzelelor din lemn.

Fereastra devine de fapt un ansamblu de elemente care modelează la scară mai mică estetica fațadei și definește un mod specific și plăcut de participare a spațiului interior la exteriorul urban. Așa cum se întâmplă deseori în Bucureștiul central, ultimul nivel este retras față de planul fațadei, având o prezență discretă și oferind locuitorilor sau oaspeților frumoasa supriză a unei terase exterioare situată deasupra cartierului.