Casa Mandru Katz se descopera cu discretie in cartierul Cotroceni, aici unde bogatia vegetatiei spatiului public nuanteaza relatiile vizuale dintre strada si spatiul privat.
Frontul, cortina sau voalul de copaci care delimiteaza carosabilul de trotuar, este atat un front urban cat si un filtru spatial, cu atat mai fermecator cu cat isi schimba aparenta cromatica si transparentele in fiecare moment al anului.
Cotroceniul este un cartier special si din acest motiv, anume ca aici nu mai poti separa arhitecturile sale construite de arhitectura sa vegetala. Acestea conlucreaza intr-un mod fericit iar aceasta relatie poate avea o valoare de model si in noile dezvoltari rezidentiale ale orasului.
Asadar, purtat de continuitatea batranilor si bogatilor arbori, calatorul parcurge strazile cartierului dinspre orasul care traieste un timp mult mai alert, iar dupa ce si-a incetinit in mod placut ritmul pasilor, descopera partial ascunsa in spatele unui frunzis tomnatic minunat colorat o casa placut proportionata, amplasata cu o usoara retragere de la strada, casa Mandru Katz.
Daca am dori sa ii atribuim un stil, am putea spune ca este o casa neoromaneasca, adica o arhitectura care preia si transforma aici, intr-un context urban, anumite referinte ale arhitecturii vechi romanesti.
Claritatea proportiilor volumetriei sale calme este un prim reper al acesteia. Morfologia casei este modelata prin subimpartiri ale volumului major iar retragerile planurilor fatadelor micsoreaza scara cladirii si o acordeaza cu cea prietenoasa, umana, a curtii si a strazii.
Acoperisul cu panta mare si streasina aduce in imaginea urbana o referinta a arhitecturii traditionale, precum si materialitatea invelitorii ceramice care comunica foarte placut si firesc cu cea a naturii atat de prezenta in cartier.
Tipologia ferestrelor amplasate foarte ordonat, o calitate care intareste calmul volumetric al arhitecturii, marcheaza prin utilizarea arcului caracterul mai public al parterului in raport cu cel retras si intim al etajului. Elementul de accent morfologic este volumul care marcheaza accesul in casa printr-un foarte placut si util spatiu intermediar intre curte si interior, un spatiu acoperit dar deschis.
Iar daca acestei case si arhitecturii sale tihnite simtim ca i-ar mai lipsi inca un element de accent, care sa ii aduca un plus de pretiozitate fara sa ii strice linistea, placuta sa liniste conviviala, arhitectul a mai impodobit-o cu un brau decorativ generos la partea ei superioara, sub streasina, o coroana care parcurge, infasoara si leaga toate volumele unificandu-le.
Andrei Mărgulescu