Născut în 4 octombrie 1943 la Bucureşti, Florian Pittiş s-a afirmat ca actor de teatru şi film, interpret de muzică folk, realizator de emisiuni radio şi regizor; a colaborat cu Televiziunea Română, punându-şi în slujba acesteia vocea sa inconfundabilă pentru a prezenta celebra emisiune Teleenciclopedia. De asemenea, a pus bazele primului post public de radio din România care a emis exclusiv pe internet, Radio România 3Net, post care îi poartă astăzi numele.
A studiat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, pe care l-a absolvit ca şef de promoţie. A fost angajat la Televiziunea Română, apoi la Teatrul Bulandra, unde a interpretat numeroase roluri, mai ales în spectacole regizate de Liviu Ciulei. A realizat şi spectacole proprii de muzică şi poezie, dedicate în special tinerilor.
În domeniul muzical, s-a făcut cunoscut într-un trio împreună cu Anda Călugăreanu şi Dan Tufaru, în regia TV a lui Alexandru Bocăneţ. Iar în anul 1992 a întemeiat formaţia Pasărea Colibri alături de Mircea Baniciu, Mircea Vintilă şi Vlad Cnejevici, cu care a susţinut concerte până în anul 2001 şi a înregistrat patru albume.
Florian Pittiş a semnat şi cronici muzicale în diverse publicaţii şi a tradus în limba română textele unor cântece de Bob Dylan, precum A hard Rain’s a-gonna fall, Death is not the end sau Rainy Day Women.
Din anul 1998, Florian Pittiş a fost directorul postului Tineret al Radiodifuziunii Române, urmând să apoi să devină redactor-şef al postului Radio 3net, schimbând concepţia şi aparatura acestui post care găzduieşte o colecţie impresionantă de albume folk şi rock, de documentare, de poveşti ale teatrului românesc radiofonic şi de înregistrări de la festivalurile muzicale din ţară. La doar câteva săptămâni de la lansarea oficială, Radio 3net a ajuns la 150.000 de accesări săptămânale din întreaga lume.
În anul 2004, Florian Pittiş a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D, din partea Preşedinţiei României, „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului”.
S-a stins din viaţă în 5 august 2007, la Bucureşti. În semn de omagiu pentru regretatul artist, Radio România a lansat albumul Sunt tânăr, Doamnă…, care a cuprins poezii recitate de acesta şi cele mai îndrăgite melodii ale sale, şi audiobook-ul Moment poetic apărut în colecţia Fonoteca de Aur. Tot în amintirea sa, o stradă din zona Câmpul Pipera a primit numele Florian Pittiş.
Larisa Clempuș