Baritonul Șerban Tassian s-a născut pe 17 noiembrie 1909 într-o familie de muzicieni și a studiat la Conservatorul din București cu Gheorghe Folescu și Romulus Vrăbiescu, absolvind în paralel Facultatea de Drept. Șerban Tassian a fost și un foarte bun sportiv, a activat în echipa națională de rugby din 1928, participând la o serie de turnee internaționale până în 1931, când a suferit un accident la picior.
În 1932, a debutat pe scena Operei Naționale București în Trubadurul de Giuseppe Verdi și a câștigat, în același an, Premiul I la Concursul Internațional de Canto de la Viena, alături de tenorul Dinu Bădescu. În perioada 1941-1944 a fost colaborator al Operei din Viena. Memorabil rămâne un spectacol cu Boema de Giacomo Puccini, în urma căruia conducerea Operei din capitala Austriei a trimis o telegramă Operei Române din București: „Cei trei artiști ai dumneavoastră – Valentina Crețoiu, Dinu Bădescu și Șerban Tassian au avut aici, grație calităților proeminente, succese senzaționale. Vă felicit pentru asemenea cântăreți.”
Șerban Tassian a interpretat peste 40 de roluri, în opere de Gaetano Donizetti, Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, Wolfgang Amadeus Mozart, Gioachino Rossini, Georges Bizet, Charles Gounod, Domenico Cimarosa, Jules Massenet, Piotr Ilici Ceaikovski etc. A interpretat de asemenea partituri vocal-simfonice și era un iubitor de lieduri, operetă și canțonete, pe care le interpreta atât în concerte publice, cât și în cadrul întâlnirilor cu cei apropiați.
A susținut împreună cu colectivul Operei bucureștene și cu importanți parteneri de scenă precum soprana Valentina Crețoiu și tenorul Dinu Bădescu turnee în țară și în străinătate, în Austria, Polonia, Germania, Ungaria, Bulgaria, Italia, Elveția.
Într-o perioadă sumbră pentru cultura țării noastre, în care se urmărea intimidarea intelectualității, Șerban Tassian, Valentina Crețoiu și Dinu Bădescu au fost arestați de securitate în anul 1961 și condamnați la închisoare timp de 7-9 luni pentru „huliganism politic”. Șerban Tassian s-a stins din viață în anul 1983.
Andreea Kiseleff