Dinu (Constantin) Bădescu

Tenorul Dinu (Constantin) Bădescu s-a născut pe 17 octombrie 1904 în Caracal. A studiat la Conservatorul din București cu Gheorghe Folescu și s-a perfecționat în Italia. A debutat în 1930 ca bariton pe scena Operei Române din Cluj-Napoca (în rolul Germont din La Traviata de Giuseppe Verdi), abordând din 1931 repertoriul vocii de tenor (cu debut în rolul titular din opera Alessandro Stradella de Friedrich von Flotow). În 1932 a câștigat Premiul I la Concursul Internațional de Canto de la Viena, alături de baritonul Șerban Tassian.

Între 1934-1961 a fost solist în cadrul Operei bucureștene și Operei Române din Cluj-Napoca, fiind foarte apreciat pentru interpretarea rolurilor pucciniene și verdiene.  În 1937 a cântat la Opera din Varșovia în Turandot de Giacomo Puccini și Faust de Charles Gounod, avându-i ca parteneri de scenă pe Feodor Șaliapin și Tiana Lemnitz. În 1938, Dinu Bădescu a fost invitat la operele din Bologna și Brescia, iar în 1939 a realizat un turneu în Olanda. În perioada 1941-1944 a fost membru al colectivului Volksoper din Viena și a cântat de asemenea la Berlin, Dresda, Stuttgart, Frankfurt, Mannheim, Graz, Praga, Brno. Din 1947 a avut mari succese la Opera de Stat din Viena, unde a cântat în peste 50 de reprezentații. În perioada 1955-1961, Dinu Bădescu a fost invitat la Teatrul Bolshoi din Moscova, precum și la Sofia, Praga sau Budapesta.

Dinu Bădescu a primit titlul de Artist Emerit în 1954. În 1961, într-o perioadă sumbră pentru cultura noastră, Dinu Bădescu a fost arestat de Securitate și condamnat la 9 luni de închisoare pentru „huliganism politic”, alături de alți doi mari soliști de operă, soprana Valentina Crețoiu și baritonul Șerban Tassian. După eliberarea din închisoare, artistul în vârstă de aproape 60 de ani a cântat din ce în ce mai puțin și a devenit profesor, unul dintre viitorii mari soliști pe care i-a îndrumat fiind tenorul Vasile Moldoveanu.

Dinu Bădescu s-a stins din viață pe 23 octombrie 1980 la București și a rămas în istoria muzicii ca un interpret de marcă în rolurile din Trubadurul, Aida, Rigoletto, Carmen, Boema, Tosca sau Cavalleria rusticana. Amintirile sale pot fi citite în volumul „Pe cărările unei vieți de boem” (1973).

 

Andreea Kiseleff